Takaisin
Uutiset Lehdistötiedotteet

Kiinalaisen uudenvuoden vaikutukset logistiikkaan

Kiinalaista uuttavuotta vietetään helmikuun alussa. Se on ollut perinteisesti tärkeä tapahtuma, joka vaikuttaa maailmanlaajuisiin rahtimarkkinoihin pitkien kansallisten vapaapäivien vuoksi. Silloin suurin osa liikeyrityksistä sulkee ovensa, useimmat tehtaat keskeyttävät toimintansa ja kuljetusyritykset vähentävät kapasiteettiaan pienemmän kysynnän vuoksi. Tänä vuonna kiinalaisen uudenvuoden vaikutuksista odotetaan tavallista suurempia haastavan markkinatilanteen takia.

Alta löydät yleiskatsauksen kiinalaiseen uuteenvuoteen liittyvistä oleellisista tiedoista, millaisia vaikutuksia lomaviikolla saattaa olla toimitusketjuusi sekä ennen kaikkea miten siihen kannattaa valmistautua.

Milloin kiinalaista uuttavuotta vietetään?

 • Kiina              31.1.–6.2.
 • Hongkong      1.–3.2.
 • Taiwan           31.1.–4.2.

Mitä kiinalaisen uudenvuoden aikana tapahtuu?

 • Yleinen lomaviikko Kiinassa alkaa 31. tammikuuta ja päättyy 6. helmikuuta. Tänä aikana Kiinan julkiset palvelut sekä useimmat yritykset, mukaan lukien DACHSERin Kiinan toimipisteet, ovat suljettuina. Toiminta jatkuu 7. helmikuuta.
 • Jotkin tuotantolaitokset voivat kuitenkin sulkea ovensa pidemmäksikin aikaa tai jatkaa tuotantoa tavallista pienemmällä henkilöstömäärällä. Tavanomaisille tuotantotasoille palataan yleensä neljästä kuuteen viikon kuluttua.
 • Kaikki Kiinan tullitoimipaikat ovat kiinni vain edellä mainittuina kansallisina juhlapäivinä. Jos lännestä päin saapuva lähetys saapuu Kiinaan kiinalaisen uudenvuoden kansallisena vapaapäivänä, tulli-ilmoitus- tai -tarkastuspalvelut eivät ole saatavilla.

Miten kiinalainen uusivuosi vaikuttaa logistiikkaan?

 • Tehtaat keskeyttävät toimintansa kiinalaisen uudenvuoden ajaksi, ja rahdinlähettäjät puolestaan lisäävät tilausmääriä varastojensa täydentämiseksi. Siksi kiinalaisen uudenvuoden vaikutukset näkyvät jo ennen juhlaa, kun tehtaat toimivat täydellä kapasiteetilla, jotta tilaukset saadaan valmiiksi ennen tehtaiden sulkemista.
 • Tuotannon kasvu luo logistiikka-alalle lisää painetta. Ruuhkautunut toimitusketju vaikuttaa tällä hetkellä lähes kaikkiin toimialoihin, ja kiinalaisen uudenvuoden rahtihuippu kiristää kiihtyneitä logistiikkamarkkinoita entisestään.
 • Vuoden 2022 talviolympialaiset järjestetään Kiinan pääkaupungissa Pekingissä jokseenkin samoihin aikoihin eli 4.–20.2. Vaikka kuljetusrajoituksista ei ole vielä julkaistu virallista ilmoitusta, on kuitenkin odotettavissa, että turvatarkastuksia kiristetään ja että vaarallisten aineiden rajoituksia otetaan käyttöön pari päivää ennen tapahtumaa ja sen ajaksi. Olympialaisten vaikutuksista ei kuitenkaan ole vielä täyttä varmuutta.
 • Kaiken muun ohella lisähäiriöitä voivat aiheuttaa äkillinen koronatartuntojen määrän kasvu, josta voi seurata esimerkiksi tiesulkuja, lentojen peruutuksia ja työvoimapulaa koneenkäyttäjien tai kuljettajien joutuessa karanteeniin.
 • Logistiikkakumppanien kanssa on siis tärkeää laatia pitkän aikavälin strateginen suunnitelma toimitusketjun häiriöiden hillitsemiseksi sekä kiinalaisen uudenvuoden aikana että koko vuonna 2022 ja sen jälkeen.

Mitä tällä hetkellä on tehtävissä?

 • Laadi pitkän aikavälin suunnitelma ja toimita meille tilausennuste mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta voimme suunnitella resurssejamme etukäteen ja vastata kysyntään.
 • Täydennä varastoja riittävästi, sillä tehtaissa palataan tavanomaiselle tuotantotasolle vasta neljästä kuuteen viikon kuluttua kiinalaisesta uudestavuodesta.
 • Ota pidemmät kuljetusajat huomioon suunnitelmissa. Maailmanlaajuisilla rahtimarkkinoilla on ennennäkemätöntä ruuhkaa jo ennen kiinalaista uuttavuotta, joten luotettavien logistiikkakumppanien kanssa on tärkeää laatia strateginen toimitusketjusuunnitelma.
 • Ajoita liikkeellelähdöt Kiinan terminaaleista viimeistään muutamaa päivää ennen kiinalaisen uudenvuoden vapaapäivien alkamista 28.1.2022 ja varmista, että tuotantoaikataulusi on vastaanottoaikojen mukainen.
 • Tee lähetyksistä ilmoitukset heti kaikkien tarvittavien tietojen ollessa saatavilla ja varmista, että tulli ehtii luovuttaa lähetyksen ennen arvioitua lähtöaikaa.
 • Ota yhteyttä DACHSER-edustajaan. Kokeneet logistiikka-asiantuntijamme auttavat löytämään parhaat tarpeisiisi sopivat ratkaisut.

Toivottavasti näistä tiedoista on apua logistiikan suunnittelussa ennen kiinalaista uuttavuotta. Ota meihin yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää.

Kontakti Jonne Kuusisto Communications Consultant Nordic