AKT:n lakot alkoivat – merkittäviä vaikutuksia tavarankäsittelyyn ja kuljetuksiin

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n lakot ahtausalalla ja kolmella autoliikenteen sopimusalalla ovat alkaneet keskiviikkona 15.2.2023. Työehtosopimusneuvotteluissa ei päästy kaikkia osapuolia tyydyttävään sopuun. Tämän lisäksi AKT on antanut uusia lakkovaroituksia 1. maaliskuuta alkaen.

Suurin osa Suomen viennistä ja tuonnista kulkee satamien kautta, joten lakoilla on merkittäviä vaikutuksia Suomen ulkomaankauppaan, tavarankäsittelyyn ja rahdinkuljetuksiin.

  •  Ahtausalan lakko on alkanut satamissa 15.2. klo 06:00 ja jatkuu toistaiseksi.
  •  Kuorma-autoalan, säiliöautoalan ja öljytuotealan lakko on alkanut 15.2. klo 00:00 ja päättyy 21.2. klo 24:00.
  •  Terminaalitoiminta-alan lakko on alkanut 15.2. klo 06:00 ja päättyy 22.2. klo 06:00.

Merikuljetukset:
Lakot pysäyttävät kaikkien Suomen satamien laivojen lastaukset ja purut sekä terminaalitoiminnot. Kontteja ei saa satamista lakon aikana ulos, eikä sinne sisään. Mikäli kontti on jo saapunut satamaan, mutta ei vielä lastattu laivaan tai noutavan auton päälle, jää kontti lakon ajaksi satamaan. Satamalaitos veloittaa kenttävuokran kuten myös varustamot veloittavat vapaa-ajan ylittävän seisontamaksun normaalisti myös lakon ajalta. Finnlinesin mukaan lakon aikana lastataan ainoastaan yksiköitä, joissa on kuljettaja.

Lakoilla on vaikutuksia toimintoihimme tavarankäsittelyn ja kuljetusten osalta. Palvelemme kuitenkin parhaan kykymme mukaan siinä määrin kuin tässä tilanteessa on mahdollista.

Euroopan maantiekuljetukset:
Lakoista huolimatta pyrimme hoitamaan kappaletavaralähetykset erikoisjärjestelyillä ja vaihtoehtoisilla kuljetusreitityksillä. Osakuormien (LTL) ja täyskuormien (FTL) osalta kuljetusmahdollisuudet arvioidaan tapauskohtaisesti. Lisätietoja tarvittaessa myynnin yhteyshenkilöltänne.

Uudet lakkovaroitukset:
Lisäksi AKT on antanut myös uusia lakkovaroituksia 1. maaliskuuta alkaen.

  •  Kuorma-autoalan, huoltokorjaamoiden ja säiliöautoalan osalta lakko alkaa 1.3. klo 03:00 ja päättyy 8.3. klo 03:00.
  •  Linja-autohenkilökunnan osalta lakko alkaa 1.3. klo 03:00 ja päättyy 10.3. klo 03:00.
  •  Öljytuotealan lakko alkaa 1.3. klo 05:00 ja päättyy 8.3. klo 05:00.
  •  Terminaalitoiminta-alan lakko alkaa 1.3. klo 06:00 ja päättyy 8.3. klo 06:00.

Seuraamme tilanteen kehittymistä tarkasti ja tiedotamme asiasta tarpeen mukaan lisää. Voit seurata lähetyksiäsi eLogistics -palvelumme kautta. Yhteyshenkilömme antavat mielellään lisätietoa toimituksista.

DACHSER maailmanlaajuisesti
Ota meihin yhteyttä
Kontakti Jonne Kuusisto Communications Consultant Nordic