DACHSERin liikevaihto ylsi ensimmäistä kertaa yli 7 miljardiin euroon

DACHSER kasvatti konsolidoitua tulostiliään 26,0 prosentilla 7,1 miljardiin euroon tilivuonna 2021. Logistiikkapalveluiden tarjoaja on viimevuotisten rajoitusten aiheuttamien suunnanmuutosten jälkeen palannut jälleen dynaamiselle kasvu-uralle. Vuoden 2021 positiiviset tulokset ovat seurausta lähetys- ja tonnimäärien orgaanisesta kasvusta, joka oli vastaavasti 6,3 prosenttia ja 7,7 prosenttia konsernitasolla. Kaikkien kuljetusliikkeiden kokeman rahtikapasiteettivajeen aiheuttamat korkeat rahtihinnat sinetöivät liikevaihdon huiman nousun.

DACHSER kasvatti konsolidoitua tulostiliään 26,0 prosentilla 7,1 miljardiin euroon tilivuonna 2021.
DACHSER kasvatti konsolidoitua tulostiliään 26,0 prosentilla 7,1 miljardiin euroon tilivuonna 2021.

”Ei ole epäilystäkään siitä, että vuosi 2021 oli monin tavoin poikkeuksellinen ja toi mukanaan myös äärimmäisiä haasteita”, kertoo DACHSERin CEO Burkhard Eling. ”Vuotta leimasivat Brexit, koronapandemia ja äärirajoilleen viedyt globaalit toimitusketjut, jotka kaikki aiheuttivat asiakkaidemme keskuudessa suurta epävarmuutta. Onnistuimme tästä kaikesta huolimatta tarjoamaan logistiikkaratkaisuja sekä pitämään samalla laatu- ja palvelutasomme korkeina. Näin vahvistimme siteitämme asiakkaisiin ja jatkoimme kohdennettua liiketoiminnan laajentamista, etenkin suurimpien tilaajiemme kanssa. Tämä oli poikkeuksellinen saavutus, ja tiimiemme oli haastavien olosuhteiden takia annettava kaikkensa.”

Vuotta 2021 leimasivat Brexit, koronapandemia ja äärirajoilleen viedyt globaalit toimitusketjut, jotka kaikki aiheuttivat asiakkaidemme keskuudessa suurta epävarmuutta. Onnistuimme tästä kaikesta huolimatta tarjoamaan logistiikkaratkaisuja sekä pitämään samalla laatu- ja palvelutasomme korkeina.

Burkhard Eling, CEO, DACHSER

DACHSERin Road Logistics -liiketoiminta-alue käsittää teollisuus- ja kulutustavaroiden (European Logistics) ja elintarvikkeiden (Food Logistics) kuljetuksen ja varastoinnin, ja sen liikevaihto kasvoi 12,3 prosentilla 4,99 miljardiin euroon vuonna 2021. Etelä-Euroopan rajoitukset johtivat vuonna 2020 liikevaihdon 2,2 prosentin laskuun, joten tulos kertoo merkittävästä kasvusta – myös koronapandemiaa edeltäneeseen vuoteen 2019 verrattuna.

European Logistics -liiketoimintalinjalla liikevaihto nousi huikeat 13,1 prosenttia 3,92 miljardiin euroon. Useita vuosia jatkuneen paikallaan polkemisen jälkeen lähetysten määrä kasvoi huimat 6,8 prosenttia 72,0 miljoonaan, ja tonnimäärät kasvoivat vieläkin enemmän eli 8,5 prosenttia 30,0 miljoonaan. Liikevaihto kasvoi kaikissa alueellisissa liiketoimintayksiköissä eli Saksassa, Pohjois- ja Keski-Euroopassa, Ranskassa ja Maghrebissa sekä Iberiassa kaksinumeroisin luvuin. Saksan ravintoloihin ja hotelleihin vaikuttaneista koronarajoituksista huolimatta uusien asiakkaiden hankkiminen johti 9,8 prosentin kasvuun Food Logistics -liiketoimintalinjan liikevaihdossa. Liikevaihto nousi 1,07 miljardiin euroon, eli liiketoimintalinjan liikevaihto rikkoi nyt ensimmäistä kertaa yli miljardin euron rajan.

Vuoden 2021 lento- ja merirahtiliiketoimintaan vaikuttivat etenkin toimitusketjujen häiriöt, rahtikapasiteettivaje ja sen aiheuttamat korkeat hinnat. Tämän kehityssuunnan seurauksena Air & Sea Logistics -liiketoiminta-alueella yllettiin ennätykselliseen 78,3 prosentin liikevaihdon kasvuun. Käsiteltyjen lähetysten määrä nousi 9,1 prosenttia, ja tonnimäärät kasvoivat huimat 20,9 prosenttia. Yksi erityisen merkittävä saavutus oli lentorahdin tilauslentojen laajennustyön jatkaminen, jonka myötä syntyi Aasian, Euroopan ja Pohjois-Amerikan välinen säännöllisten kuljetusten verkosto. DACHSER toteutti vuonna 2021 yhteensä 230 tilauslentoa. ”Luotettavasti saatavilla olevan rahtikapasiteetin ansiosta asiakkaat voivat suunnitella kuljetuksia varmoin mielin, mikä oli avain menestykseemme vuonna 2021. Lisäksi pystyimme ohjaamaan ulkomailta saapuvat tavarat suoraan omaan eurooppalaiseen maantiekuljetusverkostoomme jakelua ja toimitusta varten, mistä oli meille erittäin paljon hyötyä”, Eling kertoo.

Strateginen ja tulevaisuuteen tähtäävä toiminta

Epävakaus ja haasteet muokkaavat markkinoita edelleen vuonna 2022. Ukrainassa käytävä sota aiheuttaa äärimmäistä inhimillistä kärsimystä ja jättää myös syvät jäljet maailmantalouteen. Oma lukunsa ovat myös ennätyslukemiin nousseet energia- ja polttoainekustannukset, kuljettajapulan syveneminen ja globaalien toimitusketjujen jatkuvat häiriöt. Viimeksi mainittu johtuu osittain koronalukemien lähtemisestä uuteen kasvuun, kuten on käynyt äskettäin esimerkiksi Kiinassa ja Hongkongissa. ”Meidän on hyväksyttävä, että toimitusketjujen ylläpitäminen edellyttää vielä tämänkin vuoden aikana kriisinhallintaa, joustavuutta ja sinnikkyyttä”, Eling toteaa.

Tästä huolimatta DACHSER huolehtii myös tulevaisuudesta investoimalla logistiikkatiloihin, digitaalisiin tekniikoihin ja laitteisiin. Vuonna 2021 yhtiö investoi noin 100 miljoonaa euroa, kun taas vuonna 2022 tarkoituksena on käyttää investointeihin noin 200 miljoonaa. ”Tämä kattaa erilaisia kärkihankkeita, kuten Memmingeniin tulevan täysin automatisoidun korkeavaraston. Lokakuussa avattavaan varastoon on tarkoitus mahtua 52 000 lavaa”, Eling kertoo. ”Teemme samalla huomattavia investointeja myös digitalisaatioon, ilmastonsuojeluun ja etenkin työntekijöihimme, sillä logistiikka on nyt ja aina ihmisten tarjoamaa palvelua muille ihmisille.” Vuonna 2021 DACHSER palkkasi maailmanlaajuisesti noin tuhat uutta työntekijää, ja yrityksen toimipaikoissa on tällä hetkellä eri puolilla maailmaa harjoittelijana noin 2 200 nuorta. DACHSERin korkea, noin 60 prosentin omavaraisuusaste tukee yhtiön investointipolitiikkaa vahvasti.

DACHSER maailmanlaajuisesti
Ota meihin yhteyttä
Kontakti Jonne Kuusisto Communications Consultant Nordic