Euroopan unionin uusi tuontivalvontajärjestelmä

Euroopan unioni (EU) ottaa käyttöön tuontivalvontajärjestelmän 2 (ICS2) 1. päivänä maaliskuuta 2023. ICS2 korvaa nykyisen ICS1-järjestelmän, joka on ollut käytössä useita vuosia.

Tullin uuden lastausta edeltävän turvallisuusohjelman päätavoitteena on parantaa turvatoimia ja suojella Euroopan markkinoita ja kansalaisia turvallisuusuhkilta. ICS2-järjestelmää sovelletaan kaikkiin lentorahtilähetyksiin, joiden määränpää on EU:ssa (myös Sveitsi ja Norja), ja lisäksi EU:n kautta toimitettaviin kauttakulkulähetyksiin.

ICS2 ja lastausta edeltävien lastitietojen ennakkoilmoitus (PLACI):

Nykyisen ICS1-menettelyn mukaan lentoyhtiöiden on toimitettava yksi saapumisen yleisilmoituksen (ENS) tietoaineisto päärahtikirjaa (MAWB) kohti neljä tuntia ennen lentokoneen saapumista EU:hun. Jatkossa otetaan käyttöön lastausta edeltävien lastitietojen ennakkoilmoitus (PLACI), joka sisältää lisätietoja alarahtikirja (HAWB) -tasosta. Tämä ilmoitus on tehtävä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja viimeistään ennen tavaroiden lastaamista lentokoneeseen. Lentoyhtiön jättämä saapumista edeltävä ilmoitus pysyy voimassa.

Tarvittavat PLACI-tiedot:

  • Todellinen rahdinlähettäjä (koko nimi ja osoite)
  • Todellinen vastaanottaja (koko nimi ja osoite)
  • Todellisen vastaanottajan EORI-numero
  • Pakkausten lukumäärä ja kokonaisbruttopaino
  • 6-numeroiset HS-koodit ja yksityiskohtainen tavaroiden kuvaus

Miten ICS2-prosessi vaikuttaa lähetyksiin?

Määräajan noudattamiseksi huolitsija ja lentoyhtiö ovat velvollisia toimittamaan vaaditut PLACI-tiedot eurooppalaisille viranomaisille mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kun PLACI-tiedot on lähetetty ICS2-alustalle, EU:n viranomaiset tekevät riskianalyysin. Jos riskianalyysissä todetaan, että lähetykseen liittyy riski tai tiedoissa on sääntöjenvastaisuuksia, lähetys voidaan pysäyttää lähtölentoasemalla tai lähetykselle voidaan tehdä suuririskisen lähetyksen turvatarkastus.

Jos sinulla on kysyttävää EU:n uudesta tuontivalvontajärjestelmästä, voit ottaa yhteyttä Sami Veijalaiseen, Air Freight Manager, DACHSER Finland, osoitteessa sami.veijalainen@dachser.com.

DACHSER maailmanlaajuisesti
Ota meihin yhteyttä
Kontakti Jonne Kuusisto Communications Consultant Nordic