Liikenne- ja kuljetusalaa koskevat poliittiset lakot alkavat ensi viikolla 

Näillä toimilla voit välttää lähetysten mahdollisia viiveitä.

Helmikuun alun poliittiset lakot tulevat pysäyttämään Suomen satamat, lentoliikenteen ja valtaosan suurimmista teollisuusyrityksistä vaikuttaen täten myös ulkomaankauppaan. Työtaistelujen on ilmoitettu alkavan torstaina 1.2.2024 klo 00.01 ja päättyvän joko perjantaina 2.2.2024 klo 24.00 tai lauantaina 3.2.2024 klo 06.00 riippuen kyseisestä toimialasta. 

Liikenne- ja kuljetusalan piirissä on odotettavissa muun muassa seuraavanlaisia työtaistelutoimia. Lentoliikenteen lakko käsittää Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n, Ilmailualan unionin sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n jäsenet, jotka työskentelevät Finavian tai Airpron kirjoilla.

Tämän lisäksi AKT on ilmoittanut kuljetuksia ja satamien ahtausta koskevasta lakosta, jonka piirissä ovat lähes kaikki toimialat mukaan lukien kuorma-auto- ja linja-autoala, säiliöauto- ja öljytuoteala, terminaalitoiminta, huolinta-ala ja ahtausliikkeiden toimihenkilöt sekä ahtausala.

Myös Toimihenkilöliitto Erto on ilmoittanut autoliikennealojen toimihenkilöiden ja huolinta-alan toimihenkilöiden työehtosopimusten tarkoittamien töiden lakosta.

Miten varautua lakkojen vaikutuksiin?

  • Lento- ja merirahti:

Kyseiset lakot pysäyttävät kaikkien Suomen satamien laivojen lastaukset ja purut sekä terminaalitoiminnot. Kontteja ei saa satamista lakon aikana ulos, eikä sinne sisään. Tämänhetkisen tiedon mukaan, me kykenemme kuitenkin tarjoamaan palvelujamme entiseen tapaan, mutta toimitusten viiveitä tulee jossain määrin esiintymään. Satamat ja varustamot veloittavat normaalit maksunsa myös lakon aikana.

Toiveemme on, että asiakkaamme ennakoisivat lähetyksiään lakon vaikutuksia minimoidakseen, sillä normaaleja lähetysmääriä ei lakon aikana tulla välttämättä näkemään.

  • Maantiekuljetukset:

Lakkojen vaikutukset ovat näillä näkymin ilmeisen pieniä maantiekuljetusten osalta. Tämänhetkisen tiedon mukaan Baltian maiden ja Skandinavian reitit tulevat toimimaan normaalisti. Manner-Euroopan kuljetusten kohdalla kykenemme ennakoimaan lähetyksiä ja täten välttämään suurempia viivästyksiä. Lähetysten maksimiviive tällä reitillä tulee olemaan tähän tietoon yksi päivä. Jos asiakkaillamme on tarve käyttää edellä mainittuja Baltian maiden tai Skandinavian reittejä Keski-Euroopan suuntaan, kehotamme sopimaan erikoiskuljetuksista lisämaksua vastaan suoraan myyntimme kanssa. Keravan logistiikkakeskuksen terminaalimme tulee operoimaan normaalisti helmikuun ensimmäisen viikonlopun eikä myöskään ensi viikon torstain ja perjantain jakelujen ja noutojen osalta ole vielä tiedossa viiveitä.

Ymmärrämme, että työtaistelutilanne lakkojen suhteen saattaa muuttua, joten seuraamme tilanteen kehittymistä tarkasti ja tiedotamme tästä asiakkaillemme sekä kotisivuillamme että sosiaalisessa mediassa. Jos sinulla on minkäänlaisia lisäkysymyksiä koskien lakoista koituvia mahdollisia vaikutuksia, kehotamme sinua olemaan suoraan yhteydessä paikalliseen yhteyshenkilöösi.

DACHSER maailmanlaajuisesti
Ota meihin yhteyttä
Kontakti Jonne Kuusisto Communications Consultant Nordic