Uudet UIT-koodit Romaniassa

Heinäkuun 1. päivästä 2024 alkaen UIT-koodi on pakollinen kaikissa Romaniaa koskevissa lähetyksissä. Tarjoamme alla katsauksen siitä, mitä sinun on tehtävä, jos sinulla on toimituksia Romaniaan tai Romaniasta.

Romanian kaupanvalvontajärjestelmän UIT-koodeihin on tullut voimaan muutoksia 1. heinäkuuta 2024 alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa tuontilähetykset Romaniaan ja vientilähetykset Romaniasta, jotka painavat yli 500 kiloa tai joiden arvo on yli 2000 euroa, on rekisteröitävä Romanian sähköisessä kuljetusjärjestelmässä oikealla UIT-koodilla.

UIT-koodi on 16-numeroinen kirjain- ja numeroyhdistelmä, joka annetaan, kun lähetyksiä rekisteröidään Romanian sähköisessä kuljetusjärjestelmässä. Uusien vaatimusten mukaan se on tulostettava lähetyksen kuljetusasiakirjoihin ja luovutettava kuljettajalle. Kuorma-auton kuljettajan on esitettävä koodi Romaniassa tapahtuvan tarkastuksen yhteydessä.

Uudet vaatimukset eivät koske EU:n ulkopuolelta tulevia lähetyksiä tai Romanian kautta suorassa liikenteessä kulkevia lähetyksiä. Romaniassa tapahtuvaan jälleenlastaukseen sovelletaan UIT-koodeja koskevaa vaatimusta.

Tavaroiden ilmoittamisvelvollisuus säilyy ennallaan, ja siitä vastaa asianomainen maahantuoja tai viejä Romaniassa. Heidän on lähetettävä UIT-koodi DACHSERille tavarantoimittajansa kautta. Ilmoitus voidaan tehdä enintään kolme päivää ennen lastausta, kuitenkin viimeistään lastauspäivänä. Rekisteröinti ja siten UIT-koodi on tällöin voimassa 15 päivää kansainvälisessä liikenteessä ja viisi päivää kansallisessa liikenteessä. Kappaletavaralähetyksissä pitää ilmoittaa huolitsijaksi DACHSER Romania SRL ja VAT RO24056785. Suorissa toimituksissa (osakuormat ja täydet kuormat) pitää selvittää erikseen DACHSERin kautta, mitkä tiedot ilmoitetaan.

Jos lähetykset eivät täytä uusia vaatimuksia, niihin voi kohdistua sanktiomaksu ja viivästyksiä, jotka johtuvat tavaroiden väliaikaisesta haltuunotosta. Huomaa, että olet asiakkaana vastuussa kaikista kustannuksista, jotka aiheutuvat puuttuvasta tai virheellisestä UIT-koodista.

Kun teet varauksen eLogistics-portaalissamme, lisää koodi kenttään "vastaanottotodistusten numerot" (englanniksi "delivery note numbers"), niin tieto näkyy oikein lähetyksessä.

Jos sinulla on kysyttävää edellä mainitusta, voit aina ottaa yhteyttä paikalliseen DACHSER-yhteyshenkilöösi.

DACHSER maailmanlaajuisesti
Ota meihin yhteyttä
Kontakti Jonne Kuusisto Communications Consultant Nordic