Kiinan "kultaisen viikon" vaikutus logistiikkaan

Kiinalaisten lokakuussa kultaisen viikon aikana pitämä loma lähestyy. Tästä päivityksestä löydät kaikki tarvitsemasi tiedot sekä markkinaennusteet.

Mikä on kultainen viikko?
Kultainen viikko on kiinalaisten viikon kestävä loma. Se alkaa 1. lokakuuta, joka on maan kansallispäivä, ja loppuu 7. lokakuuta. Normaali liiketoiminta jatkuu 8. lokakuuta.

Mitä kultaisella viikolla tapahtuu?
Seitsemän päivää kestävän yleisen loman aikana lähes kaikki yritykset, tehtaat ja valtion organisaatiot ovat suljettuina tai toimivat supistetulla henkilöstöllä. Tämä tarkoittaa, että tuotantoa vähennetään tai se keskeytetään. Lentokentät, merisatamat ja varastot toimivat rajoitetulla kapasiteetilla, ja tullitoimipaikat ovat suljettuina.

Kiinan DACHSER-osastot ovat suljettuina 1.10.–7.10.

Miten kultainen viikko vaikuttaa kuljetuslogistiikkaan?
Lomaa edeltävä kiire alkaa yleensä 3–4 viikkoa ennen kansallispäivänä 1.10. alkavaa lomaa, koska rahtaajat haluavat nopeuttaa tuotantoa varastojensa täydentämiseksi ja rahdin lähettämiseksi pois Kiinasta ennen pitkää taukoa.

Merirahti:
Koska kapasiteetista on pikemminkin vajausta, lomaviikko vaikuttaa tavanomaiseen vienti- ja tuontitoimintaan. Varustamot peruuttavat usein vuorojaan (blank sailing) mukauttaakseen palveluitaan markkinoiden alhaiseen kysyntään. Joidenkin kuljetusyhtiöiden peruutetut vuorot alkavat jo viikolla 38, ja aikataulut palaavat normaaleiksi vasta viikolla 42. Tänä vuonna tilanne on hyvin dynaaminen satamien ruuhkautuessa ja palveluhäiriöiden ilmetessä jo nyt. Kuljetusyhtiöillä ei välttämättä ole keinotekoisia vuorojen peruutusohjelmia, ja palveluehdot voivat poiketa yksittäisistä varustamoista ja reiteistä. Lisätietoja saat DACHSER-edustajaltasi.

Jos sinulla on saapuvia lähetyksiä, varmista, että ne noudetaan ennen lomaa tarpeettomien varastointi- tai säilöönottokustannusten välttämiseksi.

Tällä hetkellä merirahtimarkkinat ovat hyvin kireät satamien ruuhkautumisen, viivästysten ja kaluston puutteen vuoksi. Äskettäinen taifuuni Chanthu pahensi tilannetta äärimmäisillä sääolosuhteilla pakottaen suuret satamat, kuten Shanghain ja Ningbon, keskeyttämään toiminnan muutamaksi päiväksi. Rahtitilasta on edelleen puutetta, ja hinnat voivat yhä nousta vuoden loppuun asti. Tilan varmistamiseksi tarvitaan 6–8 viikon ennakkovaraus.

Lentorahti:
Lentorahdin tuonnissa käsitellään vain lähetykset, joista on tehty ennakkovarausilmoitus. Kiinan tulli ei ota tuontiselvitystä vastaan loman aikana. Tämän vuoksi tuontilähetyksiä ei välttämättä käsitellä ajoissa.

Lentorahdin vientiä varten on suositeltavaa lähettää varaukset tai ohjeet meille mahdollisimman varhain ennen kultaista viikkoa. Edullisten tilausten takaraja on 29.9. klo 12.00 Kiinan paikallista aikaa. Hätätilausten takaraja on 30.9. klo 12.00 Kiinan paikallista aikaa.

Kuten tavallista, lentorahtitilaa tulee olemaan erittäin vähän ja kalustosta tulee kova kysyntä tavanomaisena lomaa edeltävänä aikana. Tänä vuonna toimitusketjut kohtaavat suuria haasteita jatkuvan kapasiteettipulan, maahuolintahenkilöstön vajauksesta johtuvan Shanghain (PVG) lentokentän vakavan häiriön ja Kiinan kaikkien muiden lentoasemien ruuhkautumisen vuoksi. Tilanne johtaa väistämättä pidempiin toimitusaikoihin ja korkeampiin maksuihin.

Rautatieliikenne:
Viimeiset LCL-lähetykset länteen ennen kultaisen viikon lomaa lähtevät viikolla 39. Palvelu jatkuu viikolla 42. Lomaviikko ei vaikuta muihin säännöllisiin palveluihin, vaan ne määräytyvät kapasiteetin ja kaluston saatavuuden mukaan. Kiinan tulli on suljettuna 1.10.–3.10. ja toimii supistetulla henkilöstöllä 4.10.–7.10. Tulliselvitystä ei välttämättä saa tehtyä ajoissa rajoitetun työvoiman vuoksi.

Kokemuksemme osoittaa, että tilaukset ovat huipussaan kaksi viikkoa ennen lomaa. Lomaa edeltävästä kiireestä huolimatta kapasiteetti on tänä vuonna erittäin tiukilla jo syyskuussa. Tämän seurauksena lokakuun hintatason odotetaan nousevan voimakkaan kysynnän vuoksi.

Suosituksemme:
Syksyn huippusesonki on heti kultaisen viikon jälkeen. Lisäksi nykyinen markkinatilanne on hyvin kireä. Sen vuoksi suosittelemme pitkän aikavälin suunnittelua ja ennakkovarausta toimitusketjun häiriöiden välttämiseksi myös kultaisen viikon jälkeen. Ota huomioon seuraavat seikat:

  • Kerro tarpeesi ja lähetyksen määräajat meille, jotta voimme tarjota sinulle parhaiten sopivan ja budjettisi mukaisen ratkaisun.
  • Laadi tarkka lähetysennuste hyvissä ajoin pitkän aikavälin suunnittelua varten.
  • Tee varaukset mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Mitä aikaisemmin varaat, sitä suurempi mahdollisuus sinulla on saada tila.
  • Pysy kuulolla uusien markkinauutisten osalta. Näin voit suunnitella ennakoivasti ja reagoida äkillisiin muutoksiin ajoissa.

Jos sinulla on kysyttävää, olet aina tervetullut ottamaan yhteyttä paikalliseen yhteyshenkilöösi – hän auttaa mielellään.

DACHSER maailmanlaajuisesti
Ota meihin yhteyttä
Kontakti Jonne Kuusisto Communications Consultant Nordic