Menestyksen tiellä

Yritysmaailmassa numerot ovat enemmän kuin vain tilastoja: ne ovat elinehto päätöksenteolle ja strategiselle suunnittelulle. Numeroiden avulla voidaan perustella argumentteja, paljastaa totuuksia ja tehdä tietopohjaisia valintoja. DACHSER Finlandin Business Controlling -toiminnosta vastaavalle Jani Vaittiselle numerot ovat kuin säveltämistä odottava sinfonia ja tietojen viestintä on kapellimestarin tahtipuikko.

Jani Vaittinen, DACHSER Finlandin Business Controller

Etelä-Suomen Lapinjärveltä kotoisin olevalla Vaittisella on ainutlaatuinen mielenkiinto numeroita kohtaan. Keravalla sijaitsevan Euroopan logistiikkakeskuksen Helsingin toimipisteen kontrollerina Vaittinen navigoi taitavasti laajenevassa tietomeressä ja poimii sieltä olennaisimmat tiedot. Hän ei käytä laskutikkua vaan valjastaa modernin teknologian tarjoamat mahdollisuudet tietojen analysointiin ja tulkintaan, sekä tunnistamaan kuviot, joista Vaittinen saa suodatettua tietovirran keskeisimmät viestit. Vaittiselle kontrollerin tehtävä on yhtä dynaaminen ja kehittyvä kuin numerot itsessään.

Vaittisen mielestä vielä pahempi asia, kuin tehdä päätöksiä ilman numeroita, on tehdä päätöksiä väärien tietojen perusteella. Hän korostaa, että on tärkeää saada oikeat luvut ilman viiveitä niiden laadun säilyttämiseksi. Kontrollerien keräämät tiedot muodostavat perustan kaikelle toiminnalle, kuten tarjouspyyntöjen (RFQ) laatimiselle, keskeisten suorituskykymittareiden (KPI) muodostamiselle sekä arviointien ja tilastojen tuotannolle. Tiedot ovat elinehto organisaation ennusteille ja johtopäätöksille, joten tietojen laatu on ensiarvoisen tärkeää.

Numeroiden laskusta rahoituksen kasvattamiseen

Vaittiselle kontrollerina oleminen ei ole pelkkää numeroiden kanssa työskentelyä– se on myös tehokasta viestintää. ”Kontrollerin on työskenneltävä ennakoivasti ja keskusteltava monien ihmisten kanssa”, hän selittää. Vaittinen on usein myös palavereissa myyntipuolen ja johdon kanssa. Niissä hänellä on tärkeä tehtävä esittää, miten tarjoukset ovat jäsennelty ja kertoa saatavilla olevista suorituskykymittareista sekä jakaa tiedot olennaisista tilastoista. Kuunteleminen on taito, jota hän arvostaa suuresti, sillä tämänkaltaisissa  vuorovaikutustilanteissa etusijalla on sidosryhmien tarpeiden ymmärtäminen.

Kysyttäessä Vaittisen tavallisesta työpäivästä hän hymyilee ja sanoo: ”Onneksi yksikään päivä ei ole tavallinen.” Vaikka päivittäiset tunnuslukulaskelmat ovat osa päivittäistä rutiinia, työn arvaamattomuus pitää asiat mielenkiintoisina.

Vaittinen aloitti uransa DACHSERilla Dartfordin osaston Business Controllerina vuonna 2018. Vuonna 2021 hän muutti perheineen takaisin Suomeen, ja viimeiset kaksi vuotta hän on toiminut Business Controller -roolissa DACHSER Finlandilla.

Sen lisäksi, että Jani Vaittinen on intohimoinen Business Controller, hän on myös maailman suurimman Star Wars -pukuryhmän 501. legioonan ylpeä jäsen. Realistisessa Stormtrooper- asussaan Vaittinen kerää rahaa ja tukee erilaisia hyväntekeväisyysjärjestöjä. Näin hän lisää ripauksen Galaktista Imperiumia numeroiden ja liiketoiminnan maailmaan.

Liiketoiminnan suuressa sinfoniassa Jani Vaittisen rooli numeroiden kapellimestarina ja tietojen viestijänä varmistaa, että DACHSER Finland jatkaa matkaansa menestyksen tiellä, jossa jokainen päivä on uusi sinfonian säkeistö.     

DACHSER maailmanlaajuisesti
Ota meihin yhteyttä
Kontakti Jonne Kuusisto Communications Consultant Nordic