Räätälöidyt ratkaisut

DACHSER Corporate Solutions yhdistää tavanomaiset palvelunsa toimialakohtaisiin logistiikkavaatimuksiin toimeenpanevassa IT & Development (ITD) -yksikössä. Tämä tuottaa erittäin pitkälle räätälöityjä ratkaisuja eri toimialoille.

DACHSER luo lisäarvoa antavaa logistiikkaa yhdistämällä tavanomaiset palvelunsa toimialakohtaiseen osaamiseen. Jens Wollmann, Head of Corporate Solutions, kertoo meille verkoston vakiintuneista ja uusista toimialaratkaisuista.

Jens Wollmann, olet valvonut kaikkia DACHSERin maailmanlaajuisia toimialaratkaisuja viime vuoden puolivälistä lähtien. Miksi pidät tästä tehtävästä?

Jens Wollmann: Minusta on aina ollut mielenkiintoista pohtia asioita asiakkaan näkökulmasta. Näin luodaan integroituja logistiikkakonsepteja, jotka todella tuovat lisäarvoa ja parantavat asiakkaidemme logistiikan tuottoa. Se on hyvin pitkälti DACHSERin mission mukaista toimintaa. Koska toimialojen logistiikkavaatimuksissa on jonkin verran yhtäläisyyksiä, yhdelle asiakkaalle kehitetty konsepti toimii usein myös monilla muilla asiakkailla. Tämä voi sitten auttaa luomaan globaaleja ratkaisuja, jotka osoittautuvat menestyviksi markkinoilla.

Ratkaisuissa yhdistyvät alan erityisosaaminen ja DACHSERin globaalin logistiikkaverkoston laadukkaiksi todetut palvelut. Näin voimme tarjota räätälöityjä logistiikkaratkaisuja tietyille toimialoille ja täyttää silti maailmanlaajuiset laatuvaatimukset. Selkeimpiä esimerkkejä tästä ovat DACHSER DIY Logistics kodinkunnostussektorille ja DACHSER Chem Logistics kemianteollisuudelle.

Palataan hetkeksi ajassa taaksepäin. Milloin DACHSER perusti Corporate Solutions -yksikkönsä?

Se on pitkä tarina, joka alkaa vuonna 1998 DACHSER DIY Logisticsilla. Tuolloin rakennus- ja kodinkunnostusalan toimittajat ja erityisesti vähittäiskauppiaat tunnustivat logistiikan antaman lisäarvon merkityksen. Siihen aikaan vähittäiskauppiaat yrittivät muokata logistiikkaa etujensa mukaiseksi käyttämällä vetoperiaatetta saadakseen lisää joustavuutta. Valmistajat halusivat kuitenkin pitää kiinni työntöperiaatteesta, jota he pitivät paremmin ennustettavana. Tämä johti todellisiin valtataisteluihin asianosaisten välillä.

Kun loimme uutta toimialaratkaisuamme, tarkastelimme markkinoita hyvin perusteellisesti ja määritimme logistiikkaprosesseja, jotka johtivat kaikkia osapuolia hyödyttävään tilanteeseen sekä toimialan että vähittäiskaupan kannalta. Silloin syntyi DACHSER DIY Logistics Pipeline, joka on integroidun ja jatkuvan tavara- ja tietovirran lippulaivamme. Sitä voidaan soveltaa niin globaaliin hankintaan kuin toimitukseenkin. Tuohon aikaan siihen kuului ainoastaan kivijalkakauppiaita. Siitä lähtien olemme jatkuvasti kehittäneet Pipelinea esimerkiksi kattamaan toimitukset yksityisasiakkaille, joten nykyään voimme tarjota täyden valikoiman monikanavalogistiikkaa. Sekä toimittajat että vähittäismyyjät hyötyvät synergiasta, joka syntyy niputtamalla toimitukset – alan vaatimusten mukaisesti – tee-se-itse- ja puutarhakeskuksiin, joita on nykyään yli 18 000 eri puolilla Eurooppaa.

Miten kehitys jatkui?

Seuraava virstanpylväs oli DACHSER Chem Logistics vuonna 2007. DACHSERilla oli jo erittäin menestyksekkäitä liikesuhteita useisiin kemianteollisuuden yrityksiin. Eri toimialasegmenttien, vaatimusprofiilien ja vastaavien mahdollisuuksien perusteellisen analyysin jälkeen tämä tarjosi vankan perustan oman toimialaratkaisun käynnistämiselle.

Siitä lähtien DACHSER on laajentanut toimintansa kattamaan myös muita toimialoja ja esittänyt aina keskeisen kysymyksen: Millä alueilla voimme tarjota asiakkaillemme konkreettisia etuja yhdistämällä osaamisemme? Jatkoimme luomalla DACHSER Automotive Logisticsin, DACHSER Fashion Logisticsin ja DACHSER Life Science and Healthcare Logisticsin. Yhdistimme asiakkaidemme globaalit markkinat ja liitimme ne Euroopan maantiekuljetusverkostoon. Olemme myös lanseeraamassa DACHSER Cosmetics Logisticsia kosmetiikka-alan erityisvaatimusten täyttämiseksi – ensin Ranskassa ja sitten laajentamalla muihin paikkoihin vuodesta 2023 eteenpäin.

Interview with: Jens Wollmann

Head of Corporate Solutions, DACHSER

Mitä innovaatioita näiden ratkaisujen luomisessa syntyi?

Erinomainen esimerkki DACHSER Fashion Logisticsin osalta on Roll&GOH. Se on DACHSERin kehittämä rullakontti sekä pinkassa olevien että riippuvien vaatteiden kuljetukseen. Muotialalla GOH tarkoittaa ”garment on hanger” eli ”vaatetta ripustimella”. Suunnittelimme Roll&GOH:n erittäin tehokkaaksi verkostossamme käytettynä. Se soveltuu erityisen hyvin haastaviin toimituksiin Euroopan suurkaupunkialueiden keskustoissa sijaitseviin myymälöihin ja ostoskeskuksiin – muillakin kuin muotialan tuotteilla.

Mitä DACHSER voi tarjota autoteollisuuden sekä biotieteiden ja terveydenhuollon asiakkaille?

Räätälöity ostajan yhdistämiskonsepti on tarkoitettu autoteollisuuden toimittajille. Näille asiakkaille keräämme välituotteita useilta eri puolilla Eurooppaa sijaitsevilta toimittajilta, ja yhdistämme ne samassa logistisesti strategisessa paikassa. Yhdistämisen jälkeen tavarat voidaan toimittaa tehokkaasti tuotantolinjoille ulkomaille. Koordinoimme monimutkaista tilausten hallintaprosessia keskitetysti Automotive Coordination Towerissa käyttämällä kuljetustenhallintajärjestelmämme älykästä verkostoitumisominaisuutta. Asiakkaat hyötyvät koko multimodaalisen kuljetusketjun hyvästä läpinäkyvyydestä ja ovat aina ajan tasalla. Esimerkiksi korkean prioriteetin lähetykset voidaan tarvittaessa vaihtaa nopeammille kuljetusliikkeille.

Biotieteiden ja terveydenhuollon tuotteiden osalta on tärkeää osoittaa alusta alkaen korkeat palvelu- ja laatutasot. Lääkkeet ja muut farmaseuttiset tuotteet ovat usein lämpötilaherkkiä ja kiireellisiä lähetyksiä, joita on käsiteltävä monimutkaisessa sääntely-ympäristössä. DACHSER on jo saanut IATA CEIV Pharma -sertifioinnin viidelle toimipaikalleen kolmella mantereella.

Vastaat myös toisesta erittäin vaativasta palvelusta: DACHSER as Lead Logistics Provider. Mitä palvelu tarkoittaa?

Asiakkaidemme liiketoimintamalleissa luotetaan yhä enemmän kykyyn seurata ja hallita toimitusketjuja koko ajan. Tämä näkyy erityisesti aikoina, jolloin maailmanlaajuisissa toimitusketjuissa on valtavia häiriöitä.

Lead Logistics Providerina voimme auttaa asiakkaitamme ja käyttää DACHSER LLP Control Tower -konseptia kaikkien sellaisten logistiikkapalvelujen toimittajien hallintaan ja koordinointiin, joihin asiakas on sitoutunut. Erilaisia palveluita on saatavilla asiakkaan tarpeiden mukaan: toimittajien koordinointi, tilausten hallinta, toimitusketjun tapahtumien hallinta, kustannusten seuranta, tunnusluvut, raportointi ja paljon muuta.

Tämä kaikki perustuu innovatiiviseen IT-ratkaisuun – koko toimitusketjun visualisointi- ja yhteysalustaan. Tämä antaa asiakkaillemme aivan uuden läpinäkyvyyden tason ja siten enemmän vaihtoehtoja hallintaan. Mielestäni tämä on jälleen yksi vaikuttava esimerkki älykkäästä logistiikasta, jossa yhdistyvät kaikki asiakaslähtöisyyden ja standardoinnin edut.

Paljon kiitoksia haastattelusta!

DACHSER maailmanlaajuisesti
Ota meihin yhteyttä
Kontakti Jonne Kuusisto Communications Consultant Nordic