Tietopäivitys Brexitistä: Ison-Britannian Border Operating Model -tullausmenettelyn kolmas vaihe

Britannian hallitus esitteli viime vuonna, miten tavaroiden tuonnin tulisi edetä Brexitin siirtymävaiheen päätyttyä. Border Operating Model -tullausmenettelyn avulla konkretisoitiin kolmivaiheinen suunnitelma tullitarkastusten käyttöönotosta. DACHSER sopeutuu jatkuvasti näihin tulli- ja kuljetusmenettelyjen muutoksiin, jotta rahdit kulkevat rajan yli mahdollisimman vähäisin häiriöin.

Tammikuun 1. päivästä 2022 alkaen on odotettavissa tehostettu rajavalvonta. Jatkossa rajalla on annettava sähköinen ilmoitus. Lisäksi tuonti- ja vientitoiminnassa otetaan käyttöön GVMS-järjestelmä (Goods Vehicle Movement System) tavara-ajoneuvojen liikkumisen osalta.  

Manuaalinen EIDR-prosessi (Entry Into Declarants Record), jonka avulla tavarat voivat ylittää rajan kaupanharjoittajien EORI-numerolla, ei ole enää sallittu 1. tammikuuta 2022 alkaen. Sen sijaan on annettava sähköinen SCDP-ilmoitus (Simplified Customs Declaration Process) yksinkertaistetusta tulli-ilmoitusprosessista.

GVMS on jo käytössä kauttakulkuliikenteessä, mutta rajavalvontaprosessin automatisoimiseksi sitä laajennetaan 1. tammikuuta 2022 alkaen yhdistämällä tulli-ilmoitus GVMS-järjestelmässä luotuun GMR-tavaraliikenneviitteeseen (Goods Movement Reference). Automaattinen rekisterikilven tunnistus (ANPR) yhdistää tulli-ilmoituksen ja GMR:n, jolloin ajoneuvot voivat ylittää rajan ilman fyysisiä pysähdyksiä.

DACHSER huolehtii ilmoituksesta ja GVMS-toiminnoista, ellet toisin ilmoita.

Jos järjestät tulli-ilmoituksen itse joko organisaatiossasi tai ulkopuolisen tulliedustajan kautta, DACHSER tarvitsee tulli-ilmoitusviitteen. Tätä käytetään DACHSERissa tuontilupaviitteenä (IRR) tietojen syöttämiseksi GVMS-järjestelmään, jotta tavarat voivat ylittää rajan.

Tammikuun 1. päivänä 2022 otetaan käyttöön myös ennakkoilmoitus eläinperäisistä tuotteista (POAO) ja tietyistä eläinperäisistä sivutuotteista (ABP), jotka saapuvat Isoon-Britanniaan EU:sta elintarvikkeiden ja rehujen tuontijärjestelmän (IPAFFS) kautta. Näiden tuoteryhmien sekä kasvituotteiden ja kasvipohjaisten tuotteiden fyysisiä tarkastuksia vaaditaan vasta 1. heinäkuuta 2022. Tarkastukset tehdään vaiheittain tuoteryhmissä 1.7.–1.11.2022 välisenä aikana. Aiheesta on lisätietoja oheisessa asiakirjassa. Muista ilmoittaa DACHSERille, jos tarvitset näitä lisäpalveluita tuotteillesi.

Jos järjestät tulli-ilmoituksen POAO- tai ABP-tuotteista tai kasvituotteista ja kasvipohjaisista tuotteista itse, vastaat myös IPAFFS-ilmoituksesta.  

Vaiheittaiset muutokset tulevat voimaan myöhemmin vuoden 2022 aikana. Huomaa erityisesti, että 1. heinäkuuta 2022 alkaen vaaditaan tuonnin turvallisuus- ja suojausilmoitukset (ENS). Lisätietoja ENS-ilmoituksista sekä POAO-tuotteille, tietyille ABP-tuotteille sekä kasvituotteille ja kasvipohjaisille tuotteille tehtävistä tarkastuksista tarvitaan lähempänä voimaantuloaikaa.

Annetut tiedot koskevat ryhmälähetyspalvelussamme kuljetettuja verkostokuljetuksia sekä osa- ja täysperävaunukuormien liikkumista.

DACHSER-verkostossa on tarkistettu prosesseja ja tehty tarvittavia muutoksia uusien säännösten käyttöönoton tukemiseksi. Olemme valmiina 1. tammikuuta 2022.

Yhdistyneen kuningaskunnan vero- ja tuliviranomainen (HMRC) on ottanut käyttöön tullin ja kansainvälisen kaupan neuvontapalvelun. Puhelinnumerossa 0300 322 9434 autetaan tuontia, vientiä ja tullihelpotuksia koskevissa asioissa. Neuvontapalvelu on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8–22 ja viikonloppuisin klo 8–16 Iso-Britannian aikaa. 

Hyödyllisiä linkkejä

Phased Import Controls - Trader Communication PDF (0,14 MB)
Kontakti Jonne Kuusisto Communications Consultant Nordic