Rasitusta kestävät kuljetuspakkaukset vaurioiden ehkäisemiseksi

Erityisesti turvallisuus ja toimituskyky ovat tärkeitä nykyisessä epävarmassa taloustilanteessa. Ilman vaurioita tapahtuva tavaraliikenne on välttämätöntä ja vaatii rasitukseen ja kuljetukseen soveltuvat pakkaukset. Annamme seuraavaksi yleisiä ohjeita pakkausten vaurioitumisen ehkäisemiseksi.

Lastaukseen ja kuljetukseen soveltuvat pakkaukset, joissa otetaan huomioon lähetyksen kuorma, reitti ja kesto, varmistavat, että pakatut tavarat saapuvat vastaanottajalle ehjinä ja että pakkaukset suojaavat pakattujen tavaroiden myynti- ja käyttökelpoisuutta. Pakkaaminen on lähettäjän vastuulla, mikäli tavarat voidaan kuljettaa vain pakattuina sovittua kuljetustyyppiä ja kuljetusvälinettä käyttämällä. Jos pakkauksessa on todistetusti vaurion aiheuttava vika, huolintaliike ei ole korvausvastuussa eikä velvollinen korjaamaan viallista pakkausta tai pakkaamaan tavaroita uudelleen. Rahdinlähettäjä tuntee tuotteidensa erityispiirteet ja tietää, miten ne voidaan parhaiten suojata vaurioilta. Pakkauksen on suojattava tavaroita odotetuilta ennakoitavissa olevilta vaikutuksilta, kuten tavanomaisen tärinän, jyrkkien mutkien aiheuttamien keskipakovoimien, jarrutuksen, lämmön ja kylmyyden vaikutuksilta sekä useista välilastauksista aiheutuvalta rasitukselta. Rahdinlähettäjän kiinnittämät varoitussymbolit eivät korvaa pakkausta. Niiden käyttö voi olla myös soveltumatonta. Jos tavarat lähetetään myyntipakkauksessa, joka ei saa vaurioitua, tavarat ovat oikeudellisessa mielessä ”pakkaamattomia”.

Tavanomaiseen kuorma-autokuljetukseen soveltuvan pakkauksen on täytettävä seuraavat vaatimukset:

  • Tavaroiden suojaaminen kuljetukseen liittyviltä dynaamisilta kuormilta ja useilta käsittelyiltä tai muotoon sopiva pakkaus.
  • Tavarat on pakattava siten, että sisältöön pääsee käsiksi vain jättämällä ulkoisia jälkiä – varkaudelta suojaamiseksi.
  • Lähetyksen pienemmät pakkaukset on ryhmiteltävä yhteen suuremmiksi yksiköiksi, ja yli 1 000 kilogrammaa painavat pakkaukset on varustettava asianmukaisilla painomerkinnöillä.
  • Jos tavaralla on erityispiirteitä, pakkaukseen on liitettävä vaatimusten mukaiset käsittelyohjeet.

Yleisiä pakkausvirheitä ovat väärin mitoitettu pakkaus, suoritusarvorajojen ylittäminen, huonolaatuiset pakkaukset, tavaroiden asianmukaista käsittelyä tai merkitsemistä koskevien ohjeiden puuttuminen, kuormayksikön huono kiinnittäminen lavaan, viallinen kalvotus ja kuormalavan ulkopuolelle ulottuvat tai kokonaan pakkaamatta olevat tavarat.

Pakkausvelvoitteen lisäksi lähettäjällä on myös velvollisuus antaa tietoja ja merkitä tiedot pakkaukseen. Lähettäjän on toimitettava hyvissä ajoin tiedot kaikista tiedossa olevista ja tilauksen toteuttamiseen vaikuttavista tekijöistä, kuten osoitteet, tavaroiden tyyppi, bruttopaino, tavaroiden arvo ja toimitusajat. Lisäksi pakkaukset on merkittävä oikein, jotta rahdinkuljettaja voi tarkistaa tavaroiden täyden määrän ja tunnisteen ja toimittaa ne oikealle vastaanottajalle.

Vain koko pakkauskierron mukauttaminen voi tuottaa taloudellisen ja vauriottoman kuljetuksen. Pakkauksen optimointi alkaa myynti- tai tuotepakkausten kehityksestä, koska tämä vaikuttaa siihen, minkä kokoinen ja miten tukeva kuljetuspakkaus on.

Ottaessaan lähetyksen haltuun huolitsijan on tarkistettava pakkausten lukumäärä ja tyyppi sekä pakkausten ulkoinen kunto. Tämän ulkopuolelle ja vahvistamatta jäävät käytetyn pakkauksen soveltuvuus kuljetukseen, yksittäisten pakkausten sisältö, kuormalavalla olevien yksittäisten pakkausten lukumäärä ja pakkausten paino.

Jos sinulla on kysyttävää, olet aina tervetullut ottamaan yhteyttä paikalliseen DACHSER-yhteyshenkilöösi.

DACHSER maailmanlaajuisesti
Ota meihin yhteyttä
Kontakti Jonne Kuusisto Communications Consultant Nordic